Projecten

Fortuyn-, lievevrouwe- en potterstraat


Klik voor vergrotingen

De hoek Fortuinstraat-Lievevrouwestraat krijgt zijn uitstraling van rond 1800 terug. Van den Bergh Bouw bouwt er winkelruimten en appartementen, naar een ontwerp van architect Jan Weyts.

Zo langs als de voorbereidingen van het plan hebben geduurd, zo voortvarend is Van den Bergh nu begonnen met de uitvoering. „De panden aan de Lievevrouwestraat en de Fortuinstraat zijn rijksmonumenten“, zegt directeur Alfons van den Bergh. „Dat betekende dus overleg met zowel de Rijksdienst voor de Monumentenzorg als de welstandsmonumentencommissie en een historisch onderzoek door Jan Weyts.“ Na een jaar van voorbereidingen is inmiddels begonnen met de sloop. Het complex loopt achterlangs de apotheek aan de Lievevrouwestraat door naar de Potterstraat. Hier zijn inmiddels twee panden gesloopt.

Bij een verbouwing eind jaren zestig zijn de drie panden op de hoek omgevormd tot een groot complex voor kledingzaak Elich. Die originele vorm wordt nu teruggebracht. Er komen drie winkels, die de beschikking hebben over historische kelders. „Die kunnen bij de winkel worden getrokken“, licht Van den Bergh toe. De lampenwinkel die er zat, komt straks terug in een van de nieuwe winkels. De panden krijgen bovendien hun originele namen terug: De Mane, Antwerpen en De Meersman. Boven de winkelpanden komen vier appartementen. Twee op de eerste verdieping en twee op de derde en vierde verdieping. Deze laatste hebben de beschikking over een dakterras.

Zowel de panden links als rechts van het hoekpand krijgen weer een kap. Hiervoor moet de gevel van het pand Lievevrouwestraat 1 volledig worden gesloopt. Restauratie maakt een belangrijk onderdeel uit van het bouwplan. Zo worden de historische kelders opgeknapt, net als oude balkenlagen en lambriseringen en een glas-in-lood-lichtkoepel in het trappenhuis. „We zijn in het trappenhuis ook gestuit op Jugendstil schilderingen“, zegt Van den Bergh. Die zijn helaas te ver vergaan om ze te herstellen, maar we willen ze zeker terugbrengen.“

Vanaf de Potterstraat komt een inrit naar een overdekte parkeerplaats voor zes auto’s op het binnenterrein. Aan deze straat verrijzen nog eens twee maisonnettes. De ruime appartementen (tussen de 120 en 200 vierkante meter) variëren in prijs tussen de 330.000 en 590.000 euro. Dat het een geliefd plekje in de binnenstad is, blijkt uit het feit dat er nog slechts een te koop is.

Stadsarcheoloog Marco Vermunt mag de eerste tien dagen van maart de bodem onderzoeken. Medio maart komen pas de steigers.

„Die mogen we niet eerder plaatsen vanwege de optocht“, aldus Van den Bergh. De appartementen aan de Fortuinstraat-Lievevrouwestraat worden volgens de planning voor de kerst opgeleverd, die aan de Potterstraat in april 2007.


<< Terug